Blogista - about

Vuoden vuorotteluvapaa maalla lasten kanssa. Unelma omavaraisuudesta. Miten meni ja mitä jäi käteen - tervetuloa lukemaan.

Decided to take a year off and spend it with my family. House at the countryside, two kids, dream of self-sufficiency. How did it go and was it worth it? Welcome, my dear reader.

torstai 31. lokakuuta 2013

Koulukyytien talviaika, kolmas tuleminen

Halleluja! Tuskin puoli vuorokautta ehti kulua siitä, kun kollegani viattomasti tiedusteli kuulumistenvaihdon yhteydessä miten koulukyydit toimivat, kun Loimaan Kaupunki ja koulukuljetukset yllättivät jälleen.

Tällä kertaa reppuvihko kantoi koteihin seuraavanlaisen ilosanoman: "Koulukyydit siirtyvät talviaikaan ja lapsenne noudetaan perjantaista 1.11 alkaen 10 minuuttia aikaisemmin."

Hirveän kivaa ja ihanaa, että kaupunki meitä näin ajattelee (vai olisikohan tämänkin ajatuksen takana mystinen ja paljon parjattu "Oululainen konsulttifirma") ja lasten turvallisuutta lähes kyynelsilmin varmistaa.

 Paitsi... (aina tulee se paitsi)

...reitillä ei ole ensimmäistäkään pätkää, jolla kesäisin voisi ajella yli 80km/h.  Okei. Jätetään kelivaraa, eikös vain. Hyvä juttu.

Mutta... (tämäkin tulee lähes poikkeuksetta)
...meidän tyttäremme on kuljetussuunnitelman mukaan viimeinen pikkupiika, jonka taksi poimii kyytiinsä ennen koululle kurvausta. Eli jos tämä 10 minuutin aikaistus koskee kaikkia lapsia, missä se kelivara on? Minun logiikallani (jonka myönnän välillä ontuvan) tasainen 10 minuuttia aikaisemmin jokaiselta pysäkiltä lähteminen ei tuo minkäänlaista hidastusta taksin kulkuun. Lapset vain ovat 10 minuuttia aiemmin koululla.

Ellei sitten käy näin (ei kai sentään), että nyt jo sekalaisen aikataulukauhistuksen päälle tyttäreni odottaa tämänhetkisen, aikatauluissa ilmoitettuun hakuaikaan kohdistuvan, +-10 minuutin poikkeaman lisäksi jotakin viiden (5) ja kolmenkymmenen (30) minuutin väliltä? Siis sitä taksia odottaa. Kun hommahan menee näin: oppilaan tehtävä on olla hyvissä ajoin (n.5 minuuttia) ennen ilmoitettua hakuajankohtaa valmiina nousemaan kyytiin. 

Eli.

Taksin ilmoitettu hakuaika on 7.57. Kesäaikaa. Tytön tulee olla valmiina 7.52. Viimeistään. Kokemus on opettanut, että yleensä taksi kurvaa pihaan jo 7.45 - mutta voi tulla vasta 8.05, jolloin olemme tönöttäneet pihalla keskimäärin 22 minuuttia. Sisällä odottaminen ei käy, koska taksi lähtee välittömästi pihasta, ellei mukulaa näy. Tämä huolimatta siitä, onko taksi itse ilmoitetussa aikataulussa vai ei.

Noniin. Lisätään yhtälöön talviaika. Sama aikataulu, mutta nyt siis taksin pitäisi hakea 7.47 ja meidän olla pihalla 7.42. Jos talviaika on turha ja taksi suhaa reittinsä oletetussa määräajassa, se voi olla jo meillä 7.30. Ja tähän meidän on valmistauduttava - kantapään kautta. MUTTA! Jos talvikeli aiheuttaa hidasteita matkan varrelle, taksihan on kaiken logiikan mukaan hakemassa reitin viimeistä lasta kyytiin normaalin kesäajan mukaisesti, eli 7.57-8.05, ja kun me olemme odottaneet taksia jo 7.30 alkaen, pönötysajaksi muodostuu joka päivä keskimäärin puoli tuntia.

Ja tosiaan, hyvissä ajoin onneksi ilmoittivat muutoksista hakuaikatauluihin, pisteet siitä.

Edelleenkään sivistystoimemme suuressa viisaudessaan ei ole saanut jo elokuussa luvattua (kahden viikon päästä tulee, varpisti) optimointia tehtyä. Ei Konsulttien kanssa, taksikuksien kanssa, opinnäytetyötä tekevän opiskelijan kanssa tai edes oman päänsä sisällä.

Annan periksi.

Laitoin kouluun viestin, että vien tyttäreni tästä eteenpäin aamuisin kouluun. Määräämättömän ajan. Kuten aiemmin olen todennut - onneksi minulla on tähän mahdollisuus. (Verorahoja tässä ei edelleenkään säästy, että ei kannata siellä vielä tuuletella, ja kaikkein vähiten säästyvät minun rahani)

Koululle laitoin asiasta viestin, koska meillä vanhemmilla ei vieläkään ole taksikuskien nimiä tai yhteystietoja! Mitä hullua! Koululta tuli syyskuun alussa huvittava ohjeistus: "Vanhempien toivotaan olevan kuljetusasioissa, esimerkiksi lapsen sairastuttua, suoraan yhteydessä kuljetusyrittäjiin. Yhteystiedot nn ja nn. Tosin muitakin kuljettajia on, joiden yhteystietoja koulullakaan ei ole."

Sen verran olen taas paskapää, että aivan varmasti en soittele kaupungille omaan laskuuni ja asioita selvitä. Arvatkoon sitten vaikka, että tuleeko tyttö taksin kyydillä vai ei, niin mekin ollemme tässä arvailujen varassa olleet viimeiset kolme kuukautta.

---------------------------------------------------------------------
Still not happy with shcoolbus / taxi service. Unbelievable how things can be done so badly and without any common sense. So on the other hand I keep banging my head against the wall and write these angry statements - an on the other I give up and start driving my kid to school every morning by my self. That is how my tax money is being used. Way to go! Keep up the good work!

2 kommenttia:

  1. Sun pitää tehdä diili sen takstikuskin kanssa. Sanot taksikuskille esimerkiksi, että mikäli peruna nojaa talon vieressä, se tarkoittaa sitä, että nulikka on sisällä ja kestää noin 15 sekuntia, että 'asiakas' istuu autossa. Kunnan tarjoama taksikyyti on kuitenkin aika kova juttu ja tuntuu vähän laimean turhauttavalta, että aikatauluista kritisoidaan. En, en ole taksikuski. Mikäli taksikyyti aiheuttaa näin paljon päänvaivaa, on ehkä yksinkertaisempaa viedä lapsi itse kouluun. Hillitön määrä tietoisia ajatuksia epärakentavaan aiheeseen. On ehkä parempi ratkaista ongelma kuin keskittyä ongelman vittumaisuuten.

    VastaaPoista
  2. Joskus näitä kommentteja lukiessa tulee väkisinkin pohtineeksi, että vaivautuiko kommentoija lukemaan tekstiä lainkaan vai halusiko vain saada oman äänensä kuuluviin - hinnalla millä hyvällä. Kiitos kuitenkin vaivannäöstä. Anonymiteetin turvin.

    VastaaPoista