Blogista - about

Vuoden vuorotteluvapaa maalla lasten kanssa. Unelma omavaraisuudesta. Miten meni ja mitä jäi käteen - tervetuloa lukemaan.

Decided to take a year off and spend it with my family. House at the countryside, two kids, dream of self-sufficiency. How did it go and was it worth it? Welcome, my dear reader.

perjantai 9. elokuuta 2013

Loimaa, kiihtymisvaara

...eli tarina siitä, miten kunta hoitaa mallikkaasti koulun aloituspuuhat

Nyt perjantaina, 9.8 klo 14.30 tilanne on se, että minä en tiedä kuka, milloin ja mistä tulee hakemaan lapseni kouluun, jonka siis pitäisi alkaa tiistaina 13.8.

Kanssani asiaa jännittävät lähikouluun ykkösluokalle menevä tyttäreni, sekä puoleksi vuodeksi nivelluokalle Turun Kiinanmyllyn sairaalakouluun sijoittuva erityispoikani.

Aloitetaan hiukan kauempaa, lähihistorian reunamilta:


Loimaalla on puhuttu kouluista aina. Pikkukoulujen lakkauttamisesta, yhtenäiskouluista, kuntaliitosten mukanaan tuomista uudistuksista ja nyt viimeisen vuoden aikana sisäilmaongelmista.

Yhteistä kaikelle tälle puheelle on kuntalaisten yleinen tyytymättömyys.

Kuten kaikessa nykyään, säästöjä pitää saada aikaan. Kuntalaisille tilanne näyttäytyy sekavana ja käsittämättömänä. Päätökset sanellaan ylhäältä ja ne runnotaan läpi ennätysnopeassa tahdissa ketään kuulematta. Tiedottaminen on hidasta ja kuulijaa aliarvioivaa. Päätöksenteko ei ole läpinäkyvää, konkreettisia kustannuslaskelmia ei löydy mistään ja sunnitelmallisuus... mitä se on?

Tuntuu kuin viimeiset viisi vuotta olisi hypätty jatkuvalla syötöllä ojasta allikkoon ja vielä syvempään kuramonttuun. Nyt siellä ollaan niin syvällä, ettei sinne tunnu päivänvalo paistavan.

Kojonkulman lähikoulu korjattiin. Osin. Mitä vielä korjataan ja koska, noh, se ei tunnu olevan kenellekään selvillä. 

Hirvikosken koulu on nyt päärakennuksen osalta suljettu, koska se todettiin terveydelle haitalliseksi opiskelupaikaksi. Lapset ja aikuiset ovat kärsineet terveysongelmista jo pitkään. Omakohtaista kokemustakin asiasta on: pojan jatkuva nuha, tukkoisuus, nenäverenvuodot. Ja kaikki katosivat kuin salaman iskusta kahden lomaviikon jälkeen. Lääkäreitä nähtiin useampi kuin yksi, jännästi kukaan ei suostunut näkemään syy-yhteyttä todennetun sisäilmaongelman kanssa. 

Nyt huomattiin, että meillähän on täällä Suur-Loimaalla yksi yläaste liikaa. Eli sitä lopettamaan. Mutta miten ja mistä?
Hirvikosken koulun ollessa kiinni, ala-asteelaiset hajaannutetaan pitkin taajamaa. Suljetaanko vierestä nyt sitten se isolla rahalla remontoitu Opintien koulu, jonka yhteyteen piti ymmärtääkseni rakentaa se yhtenäiskoulu? Siitä oli jo päätöskin? Mutta sitten loppuivat rahat jälleen kerran, niinkö?

Taisin pudota kärryiltä jo tovi sitten.

Alastaron yläaste on toinen vaihtoehto suljettavien listalla, mutta varmasti on jossain kuntaliitoksen myrskyissä tehty lupaus Alastarolaisille, että heiltä ei yläastetta viedä. Ymmärrän heidänkin näkökantansa.

Kaikkea ei voi tietenkään saada, mutta tämä koulusekoilu näyttää entistä enemmän kallistuvan siihen suuntaan, että kukaan ei saa mitään.

Jännityksellä jäämme odottamaan uusia päätöksiä, jotka kumoavat ne vanhat. 

...mutta niistä koulukyydeistä, tai niiden olemattomuudesta:

Herran vuonna 2013 koulut aloitetaan jännittämällä. Ensimmäistä kertaa kaupunki on käyttänyt koulutaksikyytien suunnittelemiseen kolmatta osapuolta, Oululaista konsulttiyritystä, jotka hienolla tietokonemallilla laskevat sekunnin tarkkuudella koululaisillle ja heitä kuljettaville takseille optimaalisimman reitin.
Kyseessä on ensimmäistä kertaa toteutettava kokeilu, joten annetaan puolet sohlaamisesta anteeksi. Jäljelle jää noin kahden kuukauden verran palkatonta kotityötä kunnanisille.

Älyttömintä tässä vanhemman näkökulmasta oli se, että tästä hienosta tietokonemallista ja konsulttiyrityksestä ei kerrottu vanhemmille missään vaiheessa mitään, siis ennen kuin kaiken luultiin olevan valmista. Itseäni ainakin häiritsee melko mojovasti se, että minulle tiedottamatta lapseni osoitetiedot jaellaan kolmannen osapuolen käyttöön. No se on henkilökohtainen mielipaha.

Tilanne on kuitenkin nyt konkreettisesti se, että virastotunteja (ma-pe,8-16) ennen koulun alkua on jäljellä alle 10. Minä, tyttäreni tai poikani emme tiedä, millä kouluun tiistaina mennään.

Luin paikallislehden artikkelista, sivulauseesta tiedonripauksen, että kuljetusoppilaat saavat ensimmäisenä koulupäivänä mukaansa kuljetusaikataulun. Tästä päättelen, että minun tulee itse kuljettaa lapseni kouluun.

Selvä. 

Siis ekaluokkalaisen, lähikouluun menijän osalta.

Kuitenkin.

Kuten sanottu, satuin sattumalta lukemaan ko. tekstin paikallislehdestä. Kotiin ei ole tullut kunnan tai koulun taholta minkäänlaista tiedotetta. Kaupungin verkkosivuilla ei asiasta ole sanallakaan mainintaa. Eli olen täysin olettamuksen varassa.

Plus olen kotona tämän vuoden ja minun on helppo hoitaa ekaluokkalaiseni kouluun. Kaikilla ei ole tätä mahdollisuutta.

Josta päästäänkin näppärästi Turun koululaiseemme. En tiedä myöskään hänen osaltaan kuka hakee, mistä hakee ja milloin hakee. Oletan, että haku tapahtuisi n. klo 7-7.30 välillä. En tiedä.

Jos jokin taho olettaa, että kuljetan lapsen itse Turkuun, se taho erehtyy. Tähän on kaksi syytä. Ensimmäinen on ekaluokkalaiseni ja toinen on periaate.

Olen joka hemmetin vuosi itse joutunut soittelemaan kaupungin kansliaan saadakseni selville lapseni koulukyydin järjestymisen. Nyt se riitti. Tapasin sivistystoimenjohtajan heinäkuussa ja hän vakuutti minulle kyydin olevan kunnossa. Se saa hemmetti vieköön riittää.

Tästä karmeudesta on vielä jätetty ulkopuolelle se pohdinta, että kyseessä on tosiaan erityislapsi, jonka arjen sujumiselle on äärimmäisen tärkeää rutiinit. Siis tieto siitä, mitä tulee tapahtumaan. 

Entäs ne opettajat?

Satuin törmäämään kaupassa tuttuun opettajaan. Kysäisin lomautuksista. 

Todentotta! Meillä opettajat ovat säästöjen nimissä lomautettuina arkipäivät välittömästi ennen koulun alkua! 

Tämä opettaja melko surulliseen sävyyn totesi, että kyllä kyllästyttää nämä kaupungin sekoilut. Lapsille sitä ei saa näyttää tietenkään, mutta harmittaa, koska on sellainen olo, että heitä opettajia ei tarvita. 

Tiedätkö mitä. Tunnen tuskasi. 
Meillä kuntalaisillakin on sellainen olo, että meitä ei tarvita. Me olemme päättäjien pahimpia vihollisia. Inhottavia, vaativia loisia. 

10 kommenttia:

  1. Hyvä kun joku kirjoittaa ja aivan aiheesta, vaikka eipä taida paljon auttaa. Aika sekoilua Loimaan touhut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllätyin melkoisesti siitä, että tekstiä on luettu alle vuorokaudessa jo yli 200 kertaa. Osuin ilmeisesti aiheeseen, joka harmittaa muitakin.

      Noin viisi minuuttia tekstin julkaisun jälkeen kaupungilta soitettiin minulle ja kerrottiin lasten kuljetusjärjestelyt. En usko sattumaan.

      Poista
  2. Osuvasti kirjoitettu!! Hienoa!!

    VastaaPoista
  3. Alkuperäinen ajatus ei oikein auennut. Ensi oli huono, että koulua käydään epäterveissä tiloissa, mutta sitten oli taas huono että koulu korjattiin ja toinen otettiin pois käytöstä ja haettiin korvaavat tilat. Ja tietojeni mukaan kaikki korvaavat tilat ovat 300 m päässä nykyisestä, ettei siitä kauheaa ongelmaa vissiin tule. Yläkoulun suunnitelma on pelkkä esitys ja jos esim. Opintie sujetaan mitä en todellakaan pidä järkevänä niin siinähän olisi sitten alakoululle sopivat tilat. Mielestäni sinun kannattaisi olla näistä asioista yhteydessä kouluun tai kaupungille eikä purkaa omaa pahaa oloaan tänne haukkuen kaikki muut maan ja taivaan väliltä. Olisiko sinusta muuten ollut parempi, että opettajat lomautetaan silloin kun oppilaat ovat koulussa vai silloin kun eivät ole. Minusta tämä, että osa lomautuksista on ennen koulun alkua ihan järkevä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kritiikistä. En aivan löytänyt yhtymäkohtia tekstini ja joidenkin argumenttiesi välillä, joten suosittelenkin vielä lämpimästi lukemaan kirjoitukseni uudelleen, ajatuksella.

      Mielipiteitä on monia ja omani ilmaisin tässä, omassa yksityisessä blogissani.
      Kiitos kun poikkesit lukemaan.

      Poista
  4. Vuosi vapaalla ja muitten pitäis hoitaa lapset kouluun. Voi aikoja voi tapoja. Voi kunnan rahoja voi verovarojen tuhlausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, juuri näin. Olen veroni maksanut ja maksan edelleen tästä nimellisestä korvauksesta, jonka vuorotteluvapaan ajalta saan.
      Eiköhän kunnan rahoja tuhlata ihan jossakin muualla.

      Ihmettelen kyllä sitä, että kun näin yksityishenkilönä kirjoitan blogia, joka pääasiassa koostuu perheeni kuulumisista, on ihmisillä melkolailla matala kynnys näemmä kommentoida anonyymisti ajatuksiani. Eri mieltä voi olla myös rakentavasti.

      Kiitos kuitenkin lukemisesta ja huolenpidosta.

      Poista
  5. Meillä sama juttu. Erityislapseni kuljetuksista olen joka vuosi saanut soitella edellisenä päivänä ennen koulun alkua. Huomenna sitten soittelen taas koska meille ei ole mitään aikatauluja ilmoitettu. Että en myöskään usko sattumaan kohdallasi. Enkä aio lastani kyyditä kouluun, varsinkin kun ekaluokkalaiseni tarvitsee minut samana aamuna saattajaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Tsemppiä teille. Ehkä näihin asioihin joskus saadaan jokin järkevä käytäntö aikaiseksi! Kaupungille olen mm. ehdottanut, että julkaisisivat koulukyytiaikataulut kaupungin verkkosivuilla koulukohtaisesti, tunnisteena osoite (henkilösuojan vuoksi). Lupasivat miettiä, oli kuulemma varteenotettava ehdotus, mutta ei se toteutukseen asti kuitenkaan päässyt. Olisi sitten soitelleet kaupunginkansliaan vain ne vanhemmat, jotka eivät ole varmoja osoitteen ja koulun perusteella kuljetustensa aikataulusta.

      Poista
    2. Kiitos tsempistä! ja tsemppiä myös teille turun kouluun!

      Poista