Blogista - about

Vuoden vuorotteluvapaa maalla lasten kanssa. Unelma omavaraisuudesta. Miten meni ja mitä jäi käteen - tervetuloa lukemaan.

Decided to take a year off and spend it with my family. House at the countryside, two kids, dream of self-sufficiency. How did it go and was it worth it? Welcome, my dear reader.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Syksyisiä herkkuja

Syksyn ja sadonkorjuun aikaan meillä on ainakin ajankohtaista kesäkurpistasadon hukkaaminen. Tuota rakastettavaa vihannesta tuli taas yli oman tarpeen ja kaipasinkin uusia reseptejä kokeiltavaksi.

Vaikka kesäkurpitsaa ei omasta takaa olisikaan, on se kaupasta hankittuna halpa raaka-aine, ja tämä moussaka maistuu myös lapsille.

Kesäkurpitsamoussaka:

n. 1kg kesäkurpitsaa 
pari sipulia
valkosipulia maun mukaan
paketillinen jauhelihaa
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
tomaattimurskaa
juustoraastetta

Kesäkurpitsat pilkotaan omaa silmää miellyttävän kokoisiksi paloiksi. Suosittelen n. parin sentin kuutioita, koska pienempi koko vähentää kypsennysaikaa. Pilko sipulit ja valkosipuli. Valkosipulin voi luonnollisesti myös puristaa.

Kuullota sipulit öljyssä, wokkipannu tai isohko kasari lienee tähän paras vaihtoehto. Ruskista samassa välineessä jauheliha. Mausteet sekaan, jos timjamista ei pidä, sen voi korvata oreganolla.

Lisää kesäkurpitsalohkot ja tomaattimurska sekä pari desiä vettä. Anna hautua n. 10 minuuttia. Kesäkurpitsasta irtoaa aikalailla nestettä, joten sitä ei parane mennä lisäilemään yli määränsä vesihanasta.

Kaada koko komeus uunivuokaan, kuorruta juustolla. Uunissa moussaka saa olla 200 asteessa vartin verran, tai pidempään. Makuasia.

Huomionarvoista on, että valmis ruoka on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

Olen viimeaikoina innostunut jälleen kasvisruuasta (ja muuten tuon moussakankin voi mainiosti tehdä ilman lihaa korvaamalla jauheliha soijarouheella tai vaikka sienillä) ja koska olen suuri intialaisen makumaailman ystävä, kokeilin linssipataa. Nauttikaa.

Intialainen Dal-linssimuhennos

200g punaisia linssejä
n. 4rkl tomaattipyreetä
tuoretta chiliä tai chilijauhetta 
2,5cm pala inkivääriä
3 valkosipulin kynttä
1/4tl kurkumajauhetta
1rkl tuoretta korianteria
1rkl curryjauhetta

Pese linssit ja liota n. 15 min. Pilko chilit ja raasta inkivääri.
Kiehauta litra vettä ja lisää linssit, tomaattipyree, chilit, inkivääri, valkosipuli ja kurkumajauhe. Anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä n. 30 min. Lisää suolaa maun mukaan. Poista hellalta ja sekoita vispilällä, tulee kivempi rakenne. Lisää korianterin lehdet ja curry, anna vetäytyä hetki.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti