Blogista - about

Vuoden vuorotteluvapaa maalla lasten kanssa. Unelma omavaraisuudesta. Miten meni ja mitä jäi käteen - tervetuloa lukemaan.

Decided to take a year off and spend it with my family. House at the countryside, two kids, dream of self-sufficiency. How did it go and was it worth it? Welcome, my dear reader.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Miten sinne pääsee?

Netistä löytyy paljon tietoa vuorotteluvapaasta, mutta itse koin, että käytännön neuvoja oli aika niukasti.

Tässä muutama vinkki jolla pääsee alkuun.

Ihan yleistä tietoa vuorotteluvapaasta löytyy parhaiten sivustolta http://www.tyj.fi/fin/vuorotteluvapaa/

Työkkärin sivuilla on myös tietoa, mutta enimmäkseen ovat esitemuotoisessa mallissa ja itse koin, että ei siitä paljon hyötyä ollut.

Koko homma kannattaa aloittaa niin, että on yhteydessä omaan liittoon / työttömyyskassaan ja pyytää heitä laskemaan työhistorian. Valitettavasti en osaa sanoa miten homma menee, jos ei ole liiton tai kassan jäsen. Työhistorian laskemiseen menee noin viikko ja sen jälkeen pitäisi olla mustaa valkoisella siitä, että työssäolohistorian minimivaatimus täyttyy.

Karkeastihan vuorottelun edellytys on 10v työhistoriaa, 13kk saman työnantajan palveluksessa ja palkattomia, pitkiä vapaita ei saisi tuohon 13kk:n olla.

Työhistorian laskemiseen kuuluu kuitenkin erinäisiä reunaehtoja, joten suosittelen liiton tai kassan puoleen kääntymistä, säästyy moni vaiva. 

Tämän jälkeen voi varata keskusteluajan omaan TE-keskukseen. Sinne mennessä kannattaa laittaa paperille kaikki kysymykset jotka mieleen nousevat, itse ainakin sain hyvää ja ystävällistä palvelua ja jos ei joka kysymykseen tullut vastausta paikanpäällä, he ainakin osaavat kertoa minne tulee kysely osoittaa.

TE-keskuksesta sitten saakin mukaansa kaikki hakemukset ja tarvittavat lomakkeet (niitä ei kauheasti tarvita) sekä ohjeet niiden täyttämiseen.

Tämän jälkeen asia onkin vuorottelulle aikovan ja työnantajan välinen, eli seuraava etappi on oman esimiehen ovensuu. Työnantajanhan ei ole pakko myöntää vuorotteluvapaata, mutta onneksi nykyään suhtautuminen on monissa paikoissa positiivista.

Työnantajan kanssa allekirjoitetaan vuorottelusopimus, työnantaja aloittaa vuorottelijan sijaiseksi palkattavan työttömän työnhakijan rekrytoimisen ja hoitaa tämän kanssa työsopimuspaperit kuntoon.

Vuorottelusopimuksen ja tilallesi palkattavan työttömän työsopimuksen lisäksi tarvitset työnantajalta palkkatodistuksen viimeiseltä 52:lta viikolta ennen vuorottelun alkua.

Sopimukset ja muut dokumentit lähetetään TE-keskukseen ja työttömyyskassaan / Kelaan saamiesi ohjeitten mukaan. Sitten vain aamukampaa puuhastelemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti