Blogista - about

Vuoden vuorotteluvapaa maalla lasten kanssa. Unelma omavaraisuudesta. Miten meni ja mitä jäi käteen - tervetuloa lukemaan.

Decided to take a year off and spend it with my family. House at the countryside, two kids, dream of self-sufficiency. How did it go and was it worth it? Welcome, my dear reader.

torstai 30. toukokuuta 2013

Ruisleipää ja juurta

Säilytin viime talvena tiinua liian kuivassa ja kylmässä paikassa ja kovien pakkasten takia olikin "kuivunut" kasaan koko tiinu niin, että ei reunoista voi liottaa juurta, vaan koko höskä pitää ensin turvottaa malliinsa. 

Tokihan tuossa turvotuksessakin juurta irtoaa, mutta ei tarpeeksi.

Tässä siis ryhdytään juurentekohommiin.

Näin sitä syntyy:

Otetaan ruisjauhoja ja liotetaan ne lämpimään veteen. Tähän sotkuun sitten murennetaan jo kuivanutta hapanleipää (siis ei hiivalla nostettua ruisleipää) ja annetaan muhia 1-2 vrk.

Valitettavasti määriä en osaa sanoa, koska teen aina silmämääräisesti. Lopputulos pitäisi olla puuromaista, joka sitten hapattuessaan notkistuu. Eli ei keittoa :)

Juurihan hapattuu joka leivontakerralla lisää, mutta jostain se tietää lopettaa ajoissa, eli liian hapanta ei leivästä pääse tulemaan, ainakaan minun kokemukseni mukaan.

Kun sitten taikina on leivottu, taikinasta voi pakastaa pikkumöykkysen seuraavaan kertaa varten, tai sitten jättää sinne tiinun reunoille hyvän kerroksen odottelemaan. Itse taidan varmuuden vuoksi tehdä molemmat.


Leipäsarvi on vieläkin löytämättä. Kyseessä on siis lehmän sarvesta koverrettu ontto kapistus, jolla painetaan reiät ruisleivän keskelle. Eipä näitä taida enää missään muualla olla kuin maakuntamuseoissa.

Ja metalliveitsellä ei saa taikinaa leikata, koska vilja on leikattu sirpillä. Metallista tulee siis paha karma taikinaan - sitä ei saa käsitellä väkivaltaisesti.  Itse tuppaan myös siunaamaan taikinan ristinmerkillä, vaikka muuten uskonnollinen en ole.

Ei hyväksi havaittuja isomummun konsteja passaa jättää huomiotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti